Nikoli ne bomo vedeli, kaj si mislijo lame, ko gledajo Savino Atai

31.12.2015 / 06:08 1 komentar
Komu se potoži moški, da ga boli, da ne dosega ideala, da po dobri službi sedi z deco na laminatu vrstne hiše v Vodicah?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Samo čudim se lahko, da je dogodek takih razsežnosti ušel uveljavljenim razlagalcem družbenih fenomenov. 

Savina Atai samo sebe naslavlja kot “skrbnico zdravja, sijaja in moči sodobne Ženske”. Z velikim Ž. Včasih si pravi tudi “mojstrica obrazne joge”. Po potrebi.

Kdor bere rumene tednike — edino relevantno in rentabilno čtivo pri nas — dobro ve, o kom govorim. Bejbika je new-age gurujka kvalitetnih in izpostavljenih oblin, tu pa tam pa na ženski TV farmi Zvezdane Mlakar izvede še kak “bikini eliksir” med lamami ali “kundalini bootcamp”.

Ne, niste narobe prebrali. Bikini seanso so dejansko opazovale lame. Kaj so si mislile, ko so gledale približno to na spodnjem linku, žal ne bomo nikdar izvedeli.

Kakorkoli, najbolj pa me je zadela seansa na Gospodarskem razstavišču, ki jo je mojstrica superživil in obrazne joge zarolala okrog Miklavža.

Popoln dan

Vstopnice v predprodaji po 35 enot aktualne valute, na dan ženstvenega lebdenja pa še pet več. Totalen hit. Razprodano. Punca je taka zvezdnica, da mora na oder prijadrati v sendviču dveh fitnes varnostnikov, da je ljubiteljice tantričnih vaginalij ne bi raztrgale od navdušenja. Dvorana, polna sijočih dam, ki poleg rogoznic za jogo odlagajo steklenice z informirano vodo, zaječi od čustev. Iz tisočih oči spolzijo po licih prve solze popolnega dne.

Sledi popolni pozdrav, futuristic superfood, joga obraza, face force joga in šnelkurs, kako z libidom nad staranje.

Med lebdeče navdušenke pa z glasbenim nastopom strese nekaj zemeljskega ad hoc poduhovljena Rebeka Dremelj. Senovska superzvezdnica se prelije v terapevtsko jogo in kitajsko metafiziko. To spet terja primeren glasbeni premor. Zanj poskrbijo angelsko ženstvene Katrinas.

Popolni dan se bliža koncu. Zaključi se z obredom, poimenovanim “skrbnik prsi”. Temu poveljuje načelnica dogodka sama, Savina Atai. Tudi ta eksperiment se konča v litrih solza.

Plestenjak se lahko od zavisti nekam šavsne. Še nobenemu domačemu estradniku ni uspelo vzradostiti do jokave dehidracije take množice deklet in žena.

Plestenjak se lahko od zavisti nekam šavsne. Še nobenemu domačemu estradniku ni uspelo vzradostiti do jokave dehidracije take množice deklet in žena.

Praznovanje Ženske

Ampak kaj so tam pravzaprav počele. Kot pove osrednja zvezdnica popolnega dne, so praznovale “Žensko”. In to ena v drugi!

Za foršpajz si preberite tri odstavke propagandnega gradiva: 

“Ženske smo tiste, ki smo same svoj vir. Ženske bi morale biti ena drugi kot mame, zaveznice, učiteljice, podpornice — pa ne v smislu lažnih smehljajev, ampak iskrenosti.”

“Ko katerikoli Ženski nekaj uspe, uspe nam. Ko uspe nam, s tem pomagamo vsem Ženskam. Ko se mi prebudimo in zasijemo, s tem omogočimo ostalim Ženskam, da se jim zgodi enako. In ko se prebudimo in zasijemo, je naša odgovornost, da s svojimi žarki božamo in ščitimo ostale Ženske.”

“Čas je, da se zavemo, da smo vse Ženske eno, da imamo iste rane, enake želje; da se nehamo dokazovati, pomanjševati, da stopimo SKUPAJ, držimo skupaj in da začnemo varovati to našo skupnost Žensk, ker tukaj izvira naša moč.”

Moram priznati, da mi je prvič v življenju postalo žal, da nisem ženska. Da se ne morem kot taka praznovati z drugimi.

Pa ne poskakovat od besa, drage dame, prosim vas, ker sem popolnoma iskren. Prisežem.

Moški in pika

Moškost je tabu. Kaj šele, da bi jo eden z drugim praznovali.

Oglasi so polni pozivov k poudarjanju ženstvenosti in pojmov kot  “močna ženska”, “sodobna ženska”, “odločna ženska” — moški pa je v popularni kulturi zgolj moški. Moški in pika.

Kdaj vam je nazadnje kdo rekel, da poudarite svojo moškost? Ali da bodi moški? Ne da ni treba, tega se ne sme. Moški je itak rojen zmagovalec brez pridevnika, ki v oglasih vozi novega opla in ne terja sočutja drugih pripadnikov kosmate vrste, tudi če postane luzer.

Pa vendar velikokrat postane luzer! Živimo namreč v družbi, ki je za kurčenje peščice kosmatincev pripravljena žrtvovati cele armade moških. Nekaj jih resda poliže smetano, drugi pa se sprijaznijo z usodo zašankarskih pezdetov, ki jih je sram povedati, da ne zaslužijo dovolj, da bi se utelesili v podobah moških iz oglasov. Svoje moškosti ne morejo z nikomer praznovati kot Moški z velikim M. Nikomur se ne morejo potožiti, da jih boli, ker ne dosegajo podobe moškega, ki po dobri službi posedi z otroki na laminatu vrstne hiše v Vodicah, ki ga je močna ženska v nekem drugem oglasu namazala z novim loščilom.

Črna maša

V zgornji tekst Savine Atai vstavimo namesto “Ženske” “Moškega” in ustrezno spremenimo spol in še enkrat preberimo:

“Moški smo tisti, ki smo sami svoj vir. Moški bi morali biti eden drugemu kot očetje, zavezniki, učitelji, podporniki — pa ne v smislu lažnih smehljajev, ampak iskrenosti.”

“Ko kateremukoli Moškemu nekaj uspe, uspe nam. Ko uspe nam, s tem pomagamo vsem Moškim. Ko se mi prebudimo in zasijemo, s tem omogočimo ostalim Moškim, da se jim zgodi enako. In ko se prebudimo in zasijemo, je naša odgovornost, da s svojimi žarki božamo in ščitimo ostale Moške.”

“Čas je, da se zavemo, da smo Moški eno, da imamo iste rane, enake želje; da se nehamo dokazovati, pomanjševati, da stopimo SKUPAJ, držimo skupaj in da začnemo varovati to našo skupnost Moških, ker tukaj izvira naša moč.”

Tole se bere kot črna maša neke obskurne sekte, ki ji niti v sanjah ne bi zaupal svojih otrok. Pa še niti prišel nisem do ideje, da bi na popolnem dnevu za popolne moške na Gospodarcu končali z obredom, ki se imenuje “skrbnik tiča”.

Nekaj ne štima, bratje moji. Ni ravnotežja v sili, kot bi rekel mojster Yoda.

Mogoče je čas, da se začnemo praznovat. Eden drugega, bratje. Eden drugega.

Se nadaljuje v letu 2016!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE