Levi diletanti so izgubili, ker niso imeli pojma, za kaj gre na referendumu

24.12.2015 / 06:08 Komentiraj
Volilci so imeli na izbiro dve desni opciji: katoliško logiko in logiko liberalizma/kapitala, ki ljudem diktira užitek.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Jasno. Poraz tabora za na referendumu je bil pričakovan. In treba je povedati eksplicitno: ni ga zakrivilo leno levo volilno telo, ki ni šlo na volišča. Ampak vrsta drugih dejavnikov. Od katerih so nekateri subjektivni. Nekateri pa objektivni.

Če začnemo pri subjektivnih: tisti, ki so vodili kampanjo Čas je za, so svoje delo opravili porazno. Diletantsko. Očitno so mislili, da njihovo subjektivno navdušenje predstavlja družbeno dejstvo tolikšne teže, da bo določilo volilni izid.

To se ni zgodilo. Moč svoje evforije so precenili. Ker so bili na egotripu. Kar ni prava strategija, da dobiš volitve. Oz. referendum. Če hočeš zmagati, je treba razumeti problem in družbeno situacijo in glede na to razdelati zmagovalno argumentacijo.

Taboru za je manjkalo vse troje. Namesto argumentov čvek. Recimo o tem, da se homoseksualci že rodijo. Da gre za biološki ustroj. S čimer niso mogli prepričati nobenega lakanovca. Nobenega freudovca. Nobenega genetika. Nobenega celičnega biologa. Itd.

Jih pač niso podprli

Skratka, prepričali niso nikogar, ki se vsaj malo spozna na to, kaj so geni, kaj je fenotip in kako iz genotipa nastane fenotip. Kot tudi ne nikogar, ki se vsaj malo spozna na socialno konstrukcijo spola.

S tem so izgubili pomemben del volilnega telesa, ki verjetno nima nič proti pravicam homoseksualcev. A če tisti, ki vodijo kampanjo za te pravice, izpadejo neizobraženi bedaki, jih seveda ni mogoče podpreti. In jih pač niso.

Zgodovinska netolerantnost

Drugič: zanemarili so dejstvo, da je pomemben del zgodovinsko vzpostavljenih socialnih in kulturnih tirnic pri Slovencih netoleriranje drugačnosti. Ta logika se je zgodovinsko vzpostavila predvsem kot strategija, kako preživeti pritisk germanizacije.

Moramo se ji zahvaliti za to, da smo danes tu. Karkoli si o njej mislimo, v zgodovini je bila tudi izjemno konstruktivna. In ker še obstaja in deluje, jo je nesmiselno napadati. In kriminalizirati. Treba jo je uporabiti.

Tudi tega tabor za ni stroril.

Družina kot vrednota

Tretjič: družina je ena od ključnih vrednot Slovencev. Gre spet za zgodovino, v kateri je bila družina temeljna preživetvena enota. Jasno, da je bila heteroseksualna. Kot praktično povsod. V celotni človeški zgodovini. V vseh človeških družbah.

Tudi te vrednote ne moreš napadati. Stigmatizirati. Smešiti. Etiketirati. Če želiš volitve dobiti. Če jih želiš dobiti, jo je treba uporabiti. Česar tabor za spet ni naredil.

Problem referenduma

Četrtič: referendum je tipičen primer uvažanja zahodnih rešitev brez indigenizacije. Takšne rešitve so vedno obsojene na propad. Zahodne prakse je treba pri prenosu indigenizirati.

Tabor za tega ni storil. In zato nujno izgubil.

Načelo liberalizma

Petič: tabor za ni zagovarjal levega projekta. Zato ni mogel nagovoriti levega volilnega telesa.

Zavzemanje za izenačitev pravic homoseksualcev s heteroseksualci spada med projekte, ki poskušajo narediti življenje ljudi v družbah bolj znosno, prijazno, prijetno itd. Projekt se zavzema za dobrobit posameznikov. Kot tak je ideološko zavezan dvojemu: liberalizmu in načelu ugodja.

Liberalizem ni bil nikoli leva ideologija. Liberalizem je ideologija kapitala. In njegovega gospostva. Vsi diskurzi, ki se danes na Zahodu in drugje ukvarjajo s posameznikom, njegovo dobrobitjo, pravicami in podobnim, so diskurzi kapitala. Njegovega gospostva.

To ne pomeni, da je z individualnimi pravicami kaj narobe. Ni. A ne moremo jih razumeti kot levi politični projekt. Ampak kot politični projekt kapitala. Torej za desni politični projekt.

Bilo je zabavno in obenem grozljivo opazovati, kako levi politični akterji v Sloveniji tega ne razumejo. Tisto malo levice, kar je v Sloveniji imamo, se je angažiralo za vpeljavo diskurza kapitala. Za krepitev moči kapitala. Zoper katero se, kadar govorijo o Marxu, menda borijo.

Tisto malo levice, ki jo v Sloveniji imamo, je torej padlo na zgodovinskem izpitu.

Počuti se “fajn”. Uživaj!

Diskurz zavzemanja za individualne svoboščine in pravice pa je oblásti in môči kapitala zavezan tudi drugače: skozi uvajanje logike, da je treba v družbi ustvariti razmere, v katerih se posamezniki počutijo “fajn”.

Žižek je že pred leti zapisal, da danes kapital vlada z ukazom: “Uživaj!” Zapisal je tudi, da je danes edina alternativa zoper oblast kapitala zavzemanje za tradicionalni Zakon.

Tega tabor za ni dojel. Kaj šele prakticiral.

Dve desni opciji

Seveda pa bi bilo napačno sklepati, da je tabor proti z zavzemanjem za Zakon utelešal levo alternativo. Ne. Ta stran je utelešala katoliško pozicijo. Torej desno pozicijo.

Tisto, kar je bilo volivcem na izbiro, sta bili torej dve desni opciji. Zdi se, da je levo volilno telo to v glavnem intuitivno dojelo. In ni šlo na volišča.

Glavni akterji tabora za niso dojeli ničesar od zapisanega. Bilo jih je tragično gledati, kako se s priponkami z rdečo zvezdo borijo za vladavino kapitala. Očitno niso imeli pojma, kaj delajo. Niti v kakšni družbi živijo.

Zaradi te nevednosti bi jih bilo treba klicati na odgovornost. Kajti s svojim fiaskom niso naredili škode samo homoseksualcem. Ampak celotni slovenski levici. Dokazali so, da so diletanti. In da je levica diletantska.

Janez Janša je ta dokaz že začel uporabljati v svoj prid.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE