Ne gre za otroke. Ne gre za burke. It’s the economy, stupid!

6.12.2015 / 06:08 Komentiraj
Milijoni, medijska pozornost, politična agenda… — za nekaj istospolnih in žensk po modi srednjeveškega Bližnjega Vzhoda.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko se je Bill Clinton podal v predsedniško kampanjo, je njegov spin doktor James Carville na tablo v štabu zabeležil danes kultno geslo “It’s the economy, stupid!”. Da gre za gospodarstvo, je postalo rdeča nit kampanje, ki je Clintona izstrelila v Belo hišo, Bushu starejšemu pa preprečila drugi mandat na predsedniškem položaju. Bush, ki je v volilno kampanjo vsopil kot zmagovalec Zalivske vojne, je izgubil zaradi slabe gospodarske situacije in visoke brezposelnosti. Američani bolj kot vojaške zmage cenijo blagostanje in gospodarsko rast.

Kratkovidnost, ne pa pomembnost

Povprečnega Slovenca, ki z neto plačo tik pod 1.000€ bolj životari kot živi, vedno tanjša denarnica očitno ne moti tako zelo. Ali pa se je tiha večina — ki v normalnih državah določa prioritete ter medijsko in politično agendo — pač sprijaznila s svojim standardom in določanje prioritet države prepustila glasni manjšini.

Politika in medijski prostor sta talca nekaj glasnih skupinic, ki so prepričane, da se svet vrti okrog njihovih mikroproblemov ali osebnih frustracij in da bo rešitev teh malenkosti Slovenijo izstrelila v orbito najrazvitejših. Da jim prikimava in jih — še huje — celo spodbuja tudi uradna politika, je kvečjemu znak njene kratkovidnosti, ne pa pomembnosti neke tematike.

Politika in medijski prostor sta talca glasnih skupinic, ki so prepričane, da se svet vrti okrog njihovih mikroproblemov in da bo rešitev teh malenkosti Slovenijo izstrelila v orbito najrazvitejših.

Agenda ekstremnih manjšin

S pristajanjem na agendo ekstremnih manjšin obeh polov smo se znašli v začaranem krogu nerešenih pomembnih problemov države in hkratnem ukvarjanju z nepomembnostmi.

Ste se kdaj vprašali, ali boste zato, ker bosta Janez in Peter lahko posvojila malega Tončka — v resnici bo posvojitev kvečjemu za na prste ene roke —, živeli bolje? Zakon, ki naj bi predstavljal prelomnico, bo vplival na življenje nekaj deset parov, verjetno še manj, mi pa mu namenjamo primetime medijski prostor in milijone davkoplačevalskega denarja.

In naj mi predlagatelji (ali nasprotniki) prepovedi nošnje burk in nikabov oprostijo, tistih ducat v Sloveniji živečih muslimank, ki se želi oblačiti po modi srednjeveškega Bližnjega Vzhoda, se mi zdi veliko manjši problem kot pa denimo državno lastništvo Telekoma, iz katerega letno izpuhti nekaj milijonov evrov.

Mramorjeva reforma, katere negativen vpliv bi čutili vsi — od gospodarstva do varčevalcev in podjetnikov… — je bila potisnjena v ozadje, ker smo se bili primorani prepirati, ali se pravilno reče ograja ali ovira.

Gatekeeping za Godota

Medtem ko glasni manjšini vsaka iz svojega ekstrema streljata ena na drugo, pa večina plačuje za zdravstvo več, kot bi za kakovost, ki jo dobi, morala. In na storitve čaka kot na kakšnega Godota. Javna uprava je še naprej neučinkovita, davki previsoki, okolje pa za podjetništvo neprivlačno. Mladi še vedno odhajajo iz Slovenije in grejo tja, kjer za isto delo zaslužijo več. Mi pa v primerjavi z razvitim delom Evrope ostajamo revni. In takšni bomo tudi ostali — neglede na rezultat referenduma ali usodo zakona, ki bo določal sprejemljivost muslimanskega oblačenja.

Politika in mediji bodo morali odločneje nastopiti proti skupinicam pritiska in resno vzeti svojo vlogo vratarja. V političnem in medijskem prostoru se moramo začeti ukvarjati s tistimi problemi, ki resnično vplivajo na prihodnost in kakovost življenja državljank in državljanov. Morda bi bilo pametno na vrata Državnega zbora, Vlade, sedežev strank in v domove državljank in državljanov pribiti geslo Clintonove kampanje iz leta 1992. Če seveda res hočemo živeti bolje.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE