Zagovor burke? Zagovor mobilne ječe, v katero vera in moški zapirajo ženske

1.12.2015 / 06:08 Komentiraj
Sveta vojna proti tistim, ki hočejo prepovedati burke in nikabe, je podpora tistim, ki muslimanke silijo, da jih nosijo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Niti najmanj me ne briga, kaj počneta dva ali trije ali več za vrati svojega stanovanja, če tega ne počnejo z mladoletnimi otroki. Svojimi ali tujimi. Predvsem mojimi. Ampak na ulici, v trgovini, v kinodvorani? Tukaj se začne skupna zgodba.

SDS in njen vodja Janez Janša so seveda predlagali prepoved nošenja nikaba in burke na zalogo — še preden sta se začela pojavljati na naših ulicah. Manj ortodoksnih oblačil je že kar nekaj. Opazna so, ker so drugačna.

Pameten politik bo ob pravem času in na pravem mestu postavil javnosti pravo vprašanje. Vsak politik pa tudi tvega, da ga ne bodo razumeli ali sprejeli ali da mu bodo nasprotovali samo zato, ker se piše J. J. ali kako drugače.

Svetlo/temno zeleni

Logično je tudi, da se je oglasila Vesna V. Godina. Logično je, da je predsednik SD razumel Janšev predlog kot predstopnjo uvajanja ločenih sedežev na avtobusih za svetlo in temno zelene.

Pripomba za tiste, ki ste se rodili po apartheidu v Južni Afriki:

Ko je rasna segregacija že precej opešala, so voznikom avtobusov rekli, da ne smejo več govoriti: “Belci spredaj, črnuhi zadaj!” (Se opravičujem, takšna je originalna verzija.) Eden od njih pa je rekel: “Svetlo zeleni spredaj, temno zeleni zadaj!”

Včasih so bili vici digestiv za trdo resničnost — humor pa hkrati indikator, da je družba živa. Potem je umrl Pavliha in vse je postalo res. Začel se je čas družbenih zombijev.

Bistvo burke je očem skrito

Ni pa logično, da je epizoda z oblačili iz drugega verskega in kulturnega okolja tako hitro izzvenela. Zakaj? Zato, ker je bistvo tistih oblačil očem skrito. Dobesedno.

Skrita je ženska. Skrita je polovica prebivalstva.

In ali je kdo kdaj vprašal ženske, ki morajo nositi takšna oblačila, katera bi nosile, če bi smele?

Bodite pozorni na besedo: smele. Ker burk ne nosijo zato, ker bi jih hotele, ampak ker jih morajo in ker drugih oblačil ne smejo.

Nimam zbirke antropoloških in kulturoloških študij, imam samo nekaj izkušenj iz Afganistana.

Ali veste, kako so oblečene ženske pod burko ali — v mehkejši varianti — pod čadorom? Tako kot vse ženske tega sveta. Tudi naličene so in nadišavljene, seveda v skladu s svojim družbenim statusom.

Kdor misli, da dekleta in žene v burkah nimajo želje, da bi se pokazale (v) javnosti, da bi se merile druga z drugo in da bi plenile moške poglede — to sem skoraj nostalgično pobral v Jani —, ta nič ne misli.

Sveta vojna proti tistim, ki hočejo prepovedati burke in nikabe, je podpora tistim, ki muslimanke silijo, da jih nosijo.

Mobilna ječa

Zagovarjanje pravice do nošenja nikabov in burk je past: zagovarjamo tako rekoč mobilno ječo, v katero vera in moški trpajo ženske, da bi jih ubranili pred njihovo lepoto, življenjem — in jih spreminjajo v zasebno last. Obvezno nošenje takšnih mobilnih ječ je javno razkazovanje lastninskih papirjev oziroma pogodbe: žena je moževa last in nasploh last moških sorodnikov. Brez njih ne morejo niti do humanitarne pomoči.

Anekdota: pripravil sem sestanek s predstavniki Direktorata za ženska vprašanja v Heratu: prišli so trije moški! Šele pozneje je postala direktorica hčerka Ismaila Kana, najmočnejšega moža zahodnega Afganistana. Velik premik.

Dekle kot ti in ona

Predstavnice druge največje univerze v Afganistanu so prišle na nek drug sestanek oblečene v tradicionalni čador. In kaj so storile, ko smo se posedli? Čadore so odložile, pod njimi pa so bile oblečene kot katerokoli drugo dekle. Preden so zapustile prostor, so se ponovno oblekle.

Gospa, ki je vodila pomembno nevladno organizacijo za pomoč ženskam, me je poskušala prepričati, da je burka tudi nekaj dobrega. Ženske so prepričale same sebe, da jim daje posebno intimno dimenzijo, ker se lahko skoraj neopaženo premikajo po mestu. Vse modre burke so enake, vse rumene, bele, rdeče — samo čevlji izdajajo osebo pod krinko.

Bi jo gospa nosila, če ne bi bila obvezna? Ne, seveda ne. Gospa je imela srečo, ker je bil njen mož izjemno razgledan gospod in ji je dovolil doštudirati in ji je dopustil tudi politično delovanje.

Modernizacija in retradicionalizacija Afganistana

V času modernizacije Afganistana — od osamosvojitve leta 1918 naprej — se je tamkajšnja družba zelo hitro vesternizirala. V 60. letih so bila v modi mini krila, ljudje so poslušali pop glasbo, snemali in gledali filme.

Potem pa so prišli na pomoč Rusi in za njimi talibani, ortodoksna veja mudžahedinov, ki so jih oboroževali Američani in zalivske države, da bi pregnali Ruse.

In so jih res — talibani pa so ostali. Oni so tisti, ki so ponovno uvedli burke. Te so ostale tudi po letu 2001, ko se je začela vojna proti terorju. Ne ameriška ne Natova operacija nista pregnali burk.

Zdaj niso vse Afganistanke pokrite z burkami. Bodo pa, ko bodo talibani — zdaj ISIS — prevzeli oblast.

Tri burke za Slovenski etnografski muzej

Zgodba o burkah in nikabih ni zgodba o naši toleranci in sprejemanju drugačnosti. Ta mantra nam pogosto zamegljuje pogled, da govorimo o različnih odtenkih zelene.

Pred nami je globlje vprašanje: zakaj dovoliti, da nekdo ponižuje polovico prebivalstva, ki mora od točke A do točke B v mobilni ječi?

Vprašanje burke in nikaba ni religiozno in kulturološko vprašanje, temveč je vprašanje enakopravnosti žensk z moško polovico prebivalstva.

Nerodno je, če na idejo o prepovedi nošenja v našem okolju reagiramo samo zato, ker jo je izrekel Janez Janša. Zgrešimo bistvo, ki je očem skrito. Zgrešimo bistvo, ki je ženskega spola in ni enakopravno.

Ves čas obeh večmesečnih bivanj v Afganistanu sem mislil, da bom pred vrnitvijo kupil tri burke v treh barvah in jih poklonil Slovenskemu etnografskemu muzeju. Stal sem v kletni trgovini nečakov Ismaila Kana, modro burko sem imel že v rokah. V meni pa je ves čas odzvanjalo: “Idiot, to je premična ženska ječa, tega ne moreš kupiti…”

Celo Evropsko sodišče v Strasbourgu je reklo ne, ženske v ječah pa ne.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE